Sunday, May 31, 2015

MESIR Larang Iktikaf Ramadhan Selain di Masjid Besar

masjid al azhar

Pemerintah kudeta militer Mesir kembali menetapkan peraturan kontroversial bagi mereka yang ingin beriktikaf pada bulan Ramadhan mendatang, dengan menetapkan beriktikaf hanya boleh dilakukan di masjid besar dan menyerahkan maklumat diri kepada pengurus masjid.

Dalam peraturan yang diterbitkan Kementerian Wakaf pada hari Jumaat (29/05) lalu menyatakan bahawa iktikaf dan solat Jum’at hanya boleh dilakukan di masjid besar. Sedangkan masjid kecil dan musolla hanya digunakan untuk menyelenggarakan solat 5 waktu.

Menteri Wakaf Mesir, Mahlab, menyatakan bahawa ini adalah sesuai apa yang diajarkan dalam sunnah.

Sementara itu professor Hukum Islam di Universiti Al Azhar, Dr Mohamed Gouda, mengatakan bahawa peraturan yang dikeluarkan Mahlab mengenai tempat iktikaf adalah bidaah, “Dan mereka tidak memiliki hak untuk mengatur ibadah dan usaha seorang hamba untuk mendekatkan diri kepada Allah Subhanahu Wata’ala,” ujarnya.

Menurutnya larangan I’tikaf di masjid-masjid kecil dan musolla menjadikan rumah ibadah umat Islam sebagai kuburan.

Perlu diketahui bahwa sejak zaman diktator Mubarak hingga Sisi, kecuali era Presiden Mursi, pemerintah Mesir mewajibkan pendaftaran mereka yang akan beriktikaf di bulan Ramadhan, untuk diserahkan kepada badan intelejen daerah setempat. (Rassd/Ram) sumber

No comments: