Monday, May 25, 2015

Tentera IRAQ Gempur IS di Ramadi

RAMADI 24 Mei – Tentera Iraq dengan bantuan anggota militia Syiah bertindak melancarkan serangan besar-besar ke atas kedudukan kumpulan militan Negara Islam (IS) berhampiran bandar Ramadi, semalam.

Laman web al-Jazeera melaporkan, tentera Iraq yang turut mendapat sokongan daripada tentera udara Amerika Syarikat (AS) melancarkan serangan tersebut bagi menawan semula bandar itu daripada IS yang berjaya menawan bandar berkenaan pada minggu lalu, kekalahan yang memalukan bagi pihak kerajaan dan sekutunya. Tentera kerajaan turut dikerah untuk mempertahankan bandar Khalidiya, yang terletak beberapa kilometer dari pangkalan tentera Habbaniyah, lokasi di mana berlakunya pertempuran hebat, semalam.

“Kumpulan militan IS mahu menguasai pangkalan tentera berkenaan yang merupakan lokasi strategik bagi pasukan keselamatan Iraq dan militia Syiah melancarkan serangan balas ke atas mereka,” lapor wartawan al-Jazeera, Zeina Khodr dari Baghdad. Jurucakap Angkatan Mobilisasi berkata, beribu-ribu anggota tentera terlibat dalam serangan balas yang dijalankan ke atas IS di Ramadi, semalam.

Dalam perkembangan lain, Timbalan Presiden Iraq, Ayad Allawi berkata, pendekatan melancarkan serangan udara ke atas kumpulan militan IS, bukanlah jalan penyelesaian terbaik bagi menghapuskan kumpulan berkenaan. “Ini bukanlah satu berita baik buat negara-negara pakatan, sebenarnya kita tiada strategi untuk memerangi mereka, jadi saya meminta ketua-ketua kabilah untuk mencari idea untuk menghapuskan IS,” jelas Ayad.  sumber

No comments: