Tuesday, June 9, 2015

93 Kanak2 Masih di Penjara IsraelBAITULMAQDIS 8 Jun – Sejumlah 93 orang kanak-kanak Palestin dilapor ditahan di Penjara Ofer, Israel, de­ngan hanya lapan daripadanya telah dijatuhi hukuman atas pelbagai kesalahan, manakala selebihnya masih belum dikenakan hukuman.

Sebanyak 93 orang kanak-kanak Palestin, kini ditahan di Penjara Ofer milik Israel di Tebing Barat. AGENSI Portal berita presstv.ir melaporkan, Jawatankuasa Pihak Berkuasa Hal Ehwal Banduan Palestin (CPA) dalam satu laporan semalam memaklumkan, sebanyak 28 orang daripada kanak-kanak itu mende­rita pelbagai penyakit berbeza. Menurut laporan tersebut, sejumlah 161 remaja Palestin berumur 18 tahun ke bawah ditahan anggota tentera Israel sejak awal tahun ini sehingga penghujung bulan Mei lalu. Kebanyakan kanak-kanak yang ditahan, turut melaporkan hak mereka dicabul secara terang-terangan semasa dalam tahanan tentera Israel.

Seorang peguam CPA, Heba Masalha yang berkesempatan melawat sebahagian banduan di penjara itu berkata, tentera Israel pada 31 Mei lalu secara ganas memukul dan mendera remaja yang ditahan semasa sesi soal jawab dilakukan. Sekurang-kurangnya 182 orang individu bawah umur Palestin dilaporkan ditahan di penjara-penjara di Israel termasuk 26 orang yang berumur bawah 16 tahun. sumber

No comments: