Wednesday, June 10, 2015

MESIR - Ahmed Tayyib Elak Menjawab Tentang Ikhwan


Grand sheikh azhar

Syeikhul Azhar era Husni Mubarak, Dr.Ahmed al-Tayeb, mengatakan bahawa Barat, khususnya Amerika Syarikat ikut bertanggung jawab atas munculnya organisasi Negara Islam di kawasan Timur Tengah.

Dalam wawancaranya dengan pejabat berita Agence France-Presse (AFP), Dr. Ahmed al-Tayeb mengatakan, “Negara-negara Barat memiliki kepentingan tersendiri dalam perpecahan yang terjadi di umat Islam. Mereka turut tanggung jawab atas munculnya Negara Islam.”

Dr.Ahmed al-Tayeb menambahkan, “Munculnya organisasi Negara Islam secara mendadak menimbulkan banyak pertanyaan mendalam tentang penyebabnya. Bangsa Arab percaya bahawa Barat terlibat dalam masalah ini, kerana senjata yang berada di tangan organisasi tidak dikeluarkan di dunia Arab.”

Akan tetapi ketika ditanya mengenai hukuman mati terhadap anggota Ikhwanul Muslimin di Mesir, Dr.Ahmed al-Tayeb menghindar dan mengatakan, “Saat ini Mesir telah melewati semua masalah yang terjadi. Kini kami hidup di negara yang stabil, dan dipimpim oleh presiden yang dipilih secara demokratik dan sesuai konstitusi.” (Bbcarabic/Ram) sumber

No comments: