Tuesday, June 23, 2015

Pengganas Buddha Terus Buat Angkara

Anggota pergerakan nasionalis dan sami-sami Buddha daripada pergerakan

RAKHINE 21 Jun - Anggota pergerakan nasio­nalis dan sami-sami Buddha daripada pergerakan pe­­lampau 969 mendesak kerajaan Myanmar supaya membatalkan ku­asa mengundi yang diberikan kepada etnik Islam Rohingya. Portal Burma Times melaporkan, kumpulan itu juga menggesa kerajaan tidak memberikan kerakyatan kepada penduduk minoriti Rohingya.

Dalam satu pertemuan yang diadakan di Kuil Bogo Shantai, di sini semalam, pergerakan 969 memutuskan untuk mengadakan demonstrasi besar-besaran di Maungdaw, Buthidaung dan Rathedaung bagi mendesak kerajaan mengambil tindakan tersebut.

 Demonstrasi lain juga dijangka diadakan di seluruh negara. Terdahulu, satu demonstrasi membantah keputusan kerajaan untuk membenarkan Rohingya me­ngundi dalam satu pungutan suara dibatalkan ekoran demonstrasi bantahan oleh kumpulan nasionalis.

Kumpulan nasionalis juga menggesa kerajaan tidak mengeluarkan kad hijau kepada Rohingya. Kad hijau merupakan kad pengenalan yang diberikan kepada warga asing yang tinggal di Myanmar. Kad hijau boleh dibatalkan tanpa sebarang notis, namun kad untuk Rohingya hanya sah dalam tempoh dua tahun. Rohingya juga menentang pemberian kad hijau tersebut kerana mereka bukan warga asing di negara ini.  sumber

No comments: