Monday, June 29, 2015

Ramai Masuk Islam di SAUDI pada Ramadhan

220 warga Filipina memeluk Islam di Arab Saudi

Termotivasi oleh keindahan dan keunikan ajaran Islam, sekitar 220 orang warga Filipina di Arab Saudi menyatakan memeluk Islam beberapa hari setelah melakukan buka puasa bersama dengan Pejabat Bimbingan Islam (KBI) di Mekkah.

 “Mereka menghadiri majlis buka puasa bersama dengan kami selama beberapa hari, kami kemudian memutuskan untuk mengajak mereka ke Islam dan mereka semua sepakat untuk memeluk agama (Islam),” ujar Direktur KBI Syaikh Salim Al-Maabadi mengatakan kepada Sabq Daily, seperti disiarkan OnIslam pada Ahad (28/6/2015).

Sangat umum di seluruh Arab Saudi, individu atau pihak yang menyediakan buka puasa percuma untuk orang-orang yang berpuasa termasuk non-Muslim. Kebaikan ini memotivasi beberapa tamu non-Muslim untuk mengambil keputusan kembali ke Islam.

Sepanjang Ramadhan, tingkat presentase non-Muslim yang memeluk Islam di Arab Saudi meningkat. Minggu lalu dua puluh pekerja asing asal Filipina telah mengucapkan dua kalimah syahadat di sebuah masjid di Riyadh setelah jemaah menyelesaikan solat terawih. sumber

No comments: