Wednesday, July 29, 2015

BAHRAIN Dakwa IRAN Terlibat dalam Serangan Bom

ledakan bom di bahrain

Pejabat Berita Bahrain News Agency (BNA) mendakwa milisi Syiah Iran terlibat dalam serangan bom yang mengorbankan 2 polis dan mencederakan 6 pegawai lainnya di wilayah Sitra sebelah timur Bahrain pada hari Selasa (28/07) lepas.

Dalam analisis awal yang didapat BNA dari keterangan awal pihak berkuasa Bahrain menyatakan bahawa bahan peledak yang digunakan oleh pelaku pemboman sama dengan jenis bahan peledak seludup dari Iran yang disita oleh pasukan keselamatan pada hari Sabtu (25/07).

Seramai 3 orang warga Bahrain ditangkap pasukan keselamatan pada operasi hari Sabtu lalu, setelah mencuba menyeludup bahan peledak dan senjata melalui jalur laut. Bahkan salah seorang pelaku di antaranya mengaku pernah menerima pelatihan militer di Iran pada bulan Ogos 2013 lalu.

Sementara itu pihak berkuasa Bahrain hingga kini masih terus menyelidiki motif dan ketertaitan ledakan dengan penangkapan 3 warga negaranya yang didakwa bekerjasam dengan Iran untuk melakukan jenayah.

Perlu diketahui bahawa data resmi Badan Statistik Bahrain pada tahun 2010 menyatakan jumlah peratus warga Muslim Bahrain adalah 85% dari sekitar 1,234,571 orang penduduk, dengan 51% di antaranya adalah umat Islam Sunni, sedangkan sisanya 49% adalah penganut Syiah. (Rassd/Ram) sumber

No comments: