Wednesday, July 22, 2015

Besarnya Solat Raya di Moscow

Allahu akbar, ratusan ribu Muslimin sholat Ied di Moskow

Media masa Rusia Koptery 360TV memberitakan ratusan ribu Muslimin Moscow menghadiri solat Aidil Fitri 1 Syawal 1436 H. Pada mulanya mereka tidak percaya dengan tersebarnya jemaah yang memenuhi jalan hingga team media menurunkan Drone Camm untuk membuat liputan dari atas. Alangkah terkejutnya setelah melihat saf jemaah solat Aidil Fitri tersebut.

Padahal, biasanya “Jika anda ingin solat di masjid, anda seolah-olah ‘masuk ke penjara’,” ujar Murad Abdullaev (29) dari Derbent, kota selatan Rusia di Provinsi Dagestan, kepada Al-Jazeera, Selasa (21/7).
 Hal tersebut kerana pemerintah memperketat kawalan keselamatan di setiap masjid dengan pasukan tentera dan CCTV.

Data perpindahan keyakinan masyarakat Rusia ke dalam Islam mencapai hampir 60 peratus lebih dari tahun sebelumnya, dan ini angka yang sangat signifikan. “Saat Aidil Fitri 2015 kami abadikan melalui video ini.” siar Koptery 360TV.

“Moscow secara perlahan-lahan beradaptasi menjadi kota Muslim terbesar di Eropah, dan Muslimin berdaptasi dengannya,” ujar pengamat politik Alexei Malashenko kepada Al-Jazeera.sumberVideo yang dimuatnaik pada 2011 menunjukkan setengah juta orang solat sunat Raya di Moscow. Allahu Akbar!
https://www.youtube.com/watch?v=DL9HNU4U_Ak
Ini video terbaru, yang tentunya lebih daripada setengah juta orang. Allahu Akbar!

No comments: