Saturday, August 29, 2015

AQAP Laksana Hukuman Sebat di YAMAN

Mujahidin AQAP jatuhkan hukuman cambuk kepada 10 warga Yaman karena menghina Allah dan mengonsumsi alkohol

Al Qaeda Semenanjung Arab (AQAP) di Yaman tenggara telah melaksanakan hukuman sebat terhadap 10 orang, menurut pernyataan seorang pegawai Yaman pada Jumaat (28/8/2015). Hukuman tersebut dilaksanakan di Al-Shihr, kota pesisir di wilayah Hadramaut. Mereka dihukum kerana telah menghina Allah dan mengonsumsi alkohol serta ubat-ubatan terlarang, lanjut pernyataan pegawai tersebut seperti yang disiarkan pejabat berita AFP.

Puluhan orang menyaksikan hukuman sebat yang diadakan di tempat terbuka dan menjadi bukti bahwa Mujahidin AQAP masih memegang kekuasaan atas beberapa wilayah di Yaman. Saksi mata mengatakan setiap orang menerima antara 80 hingga 100 sebatan.

Belum ada pernyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Mujahidin AQAP terkait laporan ini. Mujahidin AQAP menguasai beberapa wilayah di Yaman, termasuk ibu kota wilayah Mukalla yang mereka rebut sejak April lalu. Negara teroris Amerika Syarikat menganggap AQAP sebagai cabang Al-Qaeda paling berbahaya dan secara teratur mereka melancarkan serangan pesawat tanpa pemandu di wilayah Yaman dengan dakwaan mensasarkan Mujahidin AQAP yang pada faktanya banyak memakan korban dari kalangan penduduk awam. -  sumber

No comments: