Friday, August 7, 2015

Heli Tentera AFGHANISTAN Ditembak Jatuh, 25 Askat Terbunuh

Mujahidin IIA tembak jatuh helikopter militer di Zabul, puluhan tentara musuh tewas

Seorang pegawai boneka Afghanistan mengatakan sebuah helikopter militer jatuh di selatan negara itu, mengorbankan 17 orang termasuk lima juruterbang. Mirwais Noorzai, ketua polis di wilayah Zabul mengatakan helikopter Tentera Nasional Afghanistan (ANA) jatuh di daerah terpencil di Zabul pada Khamis (6/8/2015) pagi, tanpa memberikan maklumat lebih lanjut. Dia mendakwa penyebab “kecelakaan” itu belum diketahui dan masih diselidiki. Dia mengatakan bahawa seluruh korban adalah askar.

Namun menurut informasi yang kami dapatkan dari laman rasmi Mujahidin Imarah Islam Afghanistan, Voice of Jihad, dikatakan bahawa helikopter tersebut jatuh kerana disasarkan oleh Mujahidin dengan tembakan roket di daerah Akram Qala distrik Nawbahar pada Khamis pagi sekitar pukul 10.00 waktu tempatan.

Helikopter terbakar setelah ditembak, lalu terjatuh dan menghentam wilayah Malkezo, di pinggiran Shinki. Voice of Jihad menambahkan bahawa jumlah25 tentera musuh termasuk 5 juruterbang maut dalam serangan itu. Sekitar dua jam kemudian, sebuah trak militer ANA tiba di lokasi jatuhnya helikopter, namun mereka disambut dengan ledakan bom ranjau yang telah ditanam oleh Mujahidin, membunuh semua orang yang berada di dalam trak. - sumber

No comments: