Friday, August 7, 2015

Ledakan Besar di Gaza, 4 Maut 30 Cedera

Ledakan besar terjadi di Gaza, empat orang dilaporkan tewas dan puluhan luka-luka

Ledakan besar meletupkan sebuah rumah di selatan Jalur Gaza pada Khamis (6/8/2015), mengorbankan empat orang dan puluhan lainnya cedera, ujar seorang pegawai yang mengatakan bahawa penyebab ledakan itu masih belum jelas.

“Empat warga Palestin terbunuh dan 30 lainnya cedera dalam ledakan di dalam sebuah rumah di kem pelarian Shabura, dekat Rafah,” ujar jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza, Ashraf Al-Qudra seperti dilaporkan AFP. Qudra menambahkan bahawa empat orang yang cedera berada dalam keadaan kritikal. Menurut Ma’an, korban semuanya merupakan anggota keluarga yang sama, yang diidentifikasi sebagai Bakar Hasan Abu Naqira, Abdul-Rahman Abu Naqira, Ahmad Hasan Abu Naquira, dan Hassan Ahmad Abu Naqira.

Para pegawai di wilayah Palestin mengatakan penyelidikan sedang dilakukan untuk menemukan penyebab ledakan. Briged Izzudin Al-Qassam, sayap militer Hamas, mengumumkan belasungkawa dalam sebuah pernyataan atas kematian anggotanya, Abdel Rahman Abu Naqira dalam ledakan tersebut.

Laporan lainnya mengatakan bahawa ledakan tersebut berasal dari bom yang tidak meletup (UXO), sisa serangan pasukan Zionis “Israel” di Jalur Gaza.

Menurut laporan Koordinator Kemanusiaan untuk Wilayah Palestina (OCHA) PBB, terdapat lebih dari 7,000 UXO yang tersisa di seluruh Jalur Gaza setelah perang musim panas lalu antara “Israel” dan pejuang di Gaza.

Sebuah laporan yang diterbitkan oleh Kantor Komisaris untuk Hak Asasi Manusia mengatakan bahawa 111 warga awam, 64 di antaranya kanak-kanak, menjadi korban UXO antara tahun 2009 dan 2012. sumber

No comments: