Sunday, August 2, 2015

Muslim AFRIKA TENGAH Dipaksa Tukar Agama

Setelah berbulan-bulan terjadi pembersihan etnik populasi Muslim di Republik Afrika Tengah (CAR), sebuah kelompok hak asasi manusia terkemuka telah mengungkapkan bahawa Muslim yang masih berada di sana menghadapi represi dan Kristianisasi di tangan milisi Kristian anti-Balaka, dalam usahaa untuk menghapus komuniis Muslim dari negara itu.

 “Setelah memaksa puluhan ribu Muslim pergi dari CAR bahagian barat, milisi anti-Balaka sekarang menekan identiti agama dari ratusan Muslim yang masih berada di sana atau yang telah kembali,” Joanne Mariner, penasihat senior tanggap krisis Amnesty International, kepada Agence France Presse (AFP), sebagaimana yang disiarkan oleh onislam, Sabtu (1/8/2015).

Kelompok hak asasi manusia yang berpusat di London ini menyiarkan laporan pada Jumaat (31/7/2015) yang mengatakan bahawa Muslim yang selamat dari pembantaian tahun lalu kini sedang terancam dan “dipaksa untuk meninggalkan agama mereka.” Laporan Amnesty yang berjudul “Identiti yang terhapus: Muslim di daerah etnik yang dibersihkan dari Republik Afrika Tengah,” mengatakan bahawa umat Islam yang telah kembali ke rumah mereka di sebahagian besar wilayah bahagian barat negara itu setelah tragedi pembunuhan besar-besaran tahun 2014, mereka dilarang oleh milisi bersenjata dan terlatih anti-Balaka untuk menjalankan atau mengamalkan agama mereka di depan umum.”

Beberapa orang “telah dipaksa masuk Kristian dengan ancaman akan dibunuh,” tambah laporan itu. Laporan itu juga memetik kesaksian seorang Muslim yang dipaksa untuk masuk Kristian di wilayah Sangha-Mbaere yang menegaskan bahawa Muslim dipaksa untuk masuk agama Kristian oleh milisi Kristen anti-Balaka.

“Kami tidak punya pilihan selain menyertai Gereja Katolik. Anti-Balaka bersumpah bahawa mereka akan membunuh kami jika kami tidak menurut kehendak mereka,” kata saksi Muslim itu kepada Amnesty International.

Menurut laporan PBB, milisi anti-Balaka menyerbu rumah Muslim, membunuh kanak-kanak dan wanita, melakukan penjarahan dan merosak harta benda. Seiring dengan pembunuhan, penculikan, penyiksaan dan penangkapan sewenang-wenang serta penahanan, penyelidikan PBB juga menemukan bukti adanya kekerasan seksual. Disember lalu, HRW memperingatkan bahawa ratusan warga Muslim di bahagian barat Republik Afrika Tengah berada dalam keadaan yang menyedihkan. -  sumber

No comments: