Thursday, August 6, 2015

TURKI Akan Mula Perangi IS di SYRIAKUALA LUMPUR: Turki akan mula memerangi kumpulan IS dalam wilayah utara Syria, kata Menteri Luarnya, Mevlut Cavusoglu, ketika menemui Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry di Malaysia. "Kini kami sedang melatih dan memperlengkapkan pihak pembangkang (Syria) sederhana bersama AS dan kami akan mula memerangi puak Daesh tidak lama lagi," kata Cavusoglu kepada pemberita pada permulaan mesyuarat dengan Kerry, menggunakan akronim Arab bagi merujuk kumpulan IS.

 "Selepas itu keadaan akan menjadi lebih selamat untuk pembangkang sederhana yang memerangi Daesh," katanya. Kedua-dua mereka bertemu di sebuah hotel di sini di luar mesyuarat keselamatan serantau yang dihoskan ASEAN.

Washington sudah lama menggesa sekutunya Turki untuk meningkatkan peperangan terhadap IS, iaitu sesuatu yang Ankara keberatan melakukan sehinggalah baru-baru ini. Pendirian itu bagaimanapun berubah apabila serangan maut di wilayah Turki yang dikatakan dilakukan oleh IS. Sejak itu, Turki melancarkan beberapa siri serangan udara yang didakwa menyasarkan kedudukan militan Parti Pekerja Kurdistan (PKK) di utara Iraq serta militan IS. - AFP sumber

No comments: