Wednesday, September 30, 2015

Snowden Muncul di TwitterWASHINGTON: Edward Snowden kini muncul daripada persembunyian - di Twitter. Snowden, bekas kontraktor Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA) yang mendedahkan butiran program pengintipan Amerika Syarikat, membuka akaun Twitter dari tempat persembunyiannya di Russia dengan menggunakan nama mudah - @Snowden. Beliau menarik lebih 171,000 pengikut selepas kira-kira sejam dan meningkat kepada 740,000 pengikut menjelang petang. Namun Snowden hanya mengikuti satu akaun Twitter, iaitu bekas majikannya.

 "Sementara itu, ribuan orang di Fort Meade baru membuka Twitter," kata Snowden, merujuk Pangkalan Tentera Darat AS di Maryland yang menjadi ibu pejabat NSA. Mesej pertama Snowden di Twitter ialah: "Bolehkah anda mendengar saya sekarang?" Mesej itu yang meminjam kata-kata dalam iklan televisyen sebuah syarikat pengendali rangkaian telefon, dikongsi semula 25,000 kali dalam tempoh sejam.

Dalam profil akaun Twitter, Snowden menggambarkan dirinya sebagai "Saya pernah bekerja dengan kerajaan. Sekarang saya bekerja untuk orang awam." Penyokong beliau melihat Snowden sebagai pendedah perbuatan keterlaluan kerajaan tetapi kerajaan AS memfailkan dakwaan pengintipan terhadap beliau kerana membocorkan maklumat risikan. - Reuters  sumber

No comments: