Thursday, October 29, 2015

100 Rabbi Larang Yahudi ke Masjidil Aqsa

Rabbi Yahudi

Seramai 100 Rabbi Yahudi dilaporkan mengeluarkan "fatwa" haram untuk orang Yahudi berkunjung Masjid Al Aqsa , di tengah-tengah ketakutan yang terus menghinggapi warga Zionis Israel akibat gerakan Intifadah jilid III Palestin yang meletus sejak awal bulan Oktober lalu.

Seperti disiarkan Channel 7 Zionis Israel dalam pemberitaanya pada hari Jumaat (23/10) lalu menyatakan bahawa sebanyak 100 Rabbi Yahudi Zionis Israel telah menandatangani kesepakatan pelarangan berkunjung ke Masjid Al Aqsa untuk sementara waktu.

Tercatat 2 Rabbi senior dan terkemuka Zionis Israel yang dilaporkan ikut menandatangani "fatwa" haram berkunjung ke Masjid Al Aqsa ialah Rabbi Essar Yehuda Unterman dan Rabbi Rishon Lezion Yitzhak.

Tidak ada keterangan lebih lanjut mengapa 100 Rabbi Zionis Israel tiba-tiba mengeluarkan larangan tersebut. Akan tetapi sejumlah pihak memprediksi bahawa ini adalah langkah sementara yang dilakukan kelompok pemuka agama Yahudi untuk dapat meredakan kemarahan Muslim Palestin atas penodaan Masjid Al Aqsa. (Rassd/Ram) sumber

No comments: