Tuesday, January 19, 2016

Rokok Benar2 Diharamkan di TURKMENISTAN

Jika biasanya larangan merokok di negara-negara maju yang sedar akan kesihatan hanya berlaku di tempat-tempat umum seperti lapangan terbang, stesen kereta api, sekolah, dan tempat-tempat lainnya, maka di Turkmenistan para perokok tidak akan boleh menghisap benda pembunuh tersebut setelah Presiden Gurbanguly Berdymukhamedov mengeluarkan dekrit terbaru mengenai rokok.

Dalam dekrit baru yang dikeluarkan Presiden Gurbanguly Berdymukhamedov pada hari Sabtu (16/01) lalu berisi pelarangan penjualan semua jenis tembakau dalam bentuk apapun di seluruh wilayah Turkmenistan, seperti disiarkan akhbar The Independent di Britain.

Informasi yang diperolehi The Independent menunjukan bahawa mereka yang didapati menjual tembakau di Turkmenistan maka akan didenda sebesar 1,700 dolar AS.

“Ini secara tidak langsung melarang kegiatan merokok di seluruh wilayah,” ujar mereka yang tidak setuju dengan keputusan Presiden Gurbanguly Berdymukhamedov.

Meskipun peraturan baru ini telah ditetapkan sejak akhir minggu lepas, Akan tetapi menurut warga yang ketagihan mengatakan bahawa rokok masih dijual di pasar gelap di ibukota Ashgabat, dengan harga 11 dollar AS sebungkus. (Skynewsarabia/Ram) sumber

No comments: