Saturday, May 28, 2016

SAMOA Mungkin Larang Agama Islam

Penduduk Negara Samoa, yang terletak di kepulauan Pasifik mewacanakan pelarangan hadirnya agama Islam. Perwakilan penduduk bimbang kehadiran muslim hanya akan menimbulkan ancaman, bagi negara seluas 2.800 Km persegi ini.

Setiaushaa Agung Gereja Samoa, Pendeta Ma’augu Motu telah meminta kepada pemerintah, dengan mengatakan bahawa Islam hanya akan menjadi ancaman bagi negara tersebut. Meski dikatakannya, tidak semua muslim mesti dijauhi.

“Ada banyak muslim yang baik. Namun agama ini merupakan ancaman dan boleh membahayakan perdamaian kami,” ujarnya menurut Independent, Selasa (25/5).

Motu juga tidak mempermasalahkan, bila dirinya disamakan dengan calon calon Presiden AS Donald Trump, yang sangat rasis dengan menyuarakan anti Islam dan imigran.

Pernyataan ini jelas berbeza dengan harapan Perdana Menteri Samoa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi. Dalam ucapannya minggu lalu, ia menyampaikan tentang kebebasan beragama dalam Konstitusi Samoa.

Ketua Imam Samoa Mohammed bin Yahya, mengecam keras pernyataan Motu. Dia mengatakan semestinya Samoa mahu terbuka dengan agama mana saja. Meski majoriti negara Samoa merupakan Kristian, namun dengan kebersamaan bersama Islam, negara dapat lebih maju. Terutama dalam hal perdagangan ekonomi lintas negara.

Negara di Kepulauan Pasifik ini hanya memiliki sekitar 180 ribu penduduk saja. Dari jumlah tersebut sebesar 0.03 persen merupakan penduduk Muslim. Sebahagian besar berasal negara Asia Pasifik.sumber

No comments: