Sunday, June 19, 2016

Petanda Awal P. Pinang dan Selangor Akan Kembali kepada BN

Keputusan PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar menunjukkan BN telah meningkat majoriti sehingga 23 kali ganda. Malah BN juga meningkat undi Cina dihampir semua kawasan termasuk Jerlun kubu kuat DAP.

 BN menang di kawasan Jerlun, yang mempunyai 85 peratus pengundi Cina.BN mendapat 568 undi (52.3 peratus) manakalah PAN@ AMANAH hanya menerima 415 undi (38 peratus) daripada 1,086 undi. PAS hanya mendapat 88 undi. Daripada analisis awal parti PAN@ AMANAH dokongan DAP ini kalah di kesemua saluran kepada BN.

 Jika kita bandingkan dalam pilihan raya umum lalu, yang mana PAS, ketika itu bersama Pakatan Rakyat, menang 68.2 peratus undi. Jerlun, kira-kira 10 minit dari bandar Kuala Kangsar, adalah kawasan majoriti Cina terbesar di kawasan parlimen Kuala Kangsar. Jika kita tinjau lokaliti di Sungai Besar pula bagi kawasan Cina, undi pula kelihatan berpecah kepada PAN @ AMANAH dengan BN dikebanyakannya berbeza tidak lebih 50 undi. Hal ini menunjukkan BN boleh bersaing rapat dengan PAN @ AMANAH yang didokong kuat oleh DAP dan BN berjaya mengaut hampir separuh undi di kawasan Cina. Ia juga menunjukkan terdapat undi Cina mula kembali kepada BN.

Fenomena ini menjadi tanda bahaya bahawa kawasan bandar di seluruh Malaysia BN akan mula menguasai semula. Kalau tak pun BN boleh bersaing rapat. Kalau kita ambil contoh, peti undi saluran bagi pusat daerah mengundi Sekinchan Selatan dimana parti PAN @ AMANAH yang didokong oleh DAP mendapat sebanyak 150, BN (106) dan PAS (2). Manakala bagi peti undi saluran di pusat mengundi SMJK Yoke Kuan PAN @ AMANAH memperolehi 171 undi, BN (154) dan PAS (33). Jika pola kedudukan ini kekal (pertandingan 3 penjuru antara BN, PH dan PAS) sehingga PRU-14 nanti tidak mustahil Selangor dan Pulau Pinang akan tumbang kepada BN. Haji Hassan Omar
http://hajihassanomar.blospot.com

No comments: