Monday, February 1, 2010

Misionaris Kristian Dagangkan Kanak-kanak HAITI

Polis Haiti berhasil membongkar jaringan perdagangan manusia berkedok kelompok misionaris yang memberikan bantuan pada kanak-kanak korban bencana gempa bumi di negara itu. Polis sudah menangkap tiga orang misionaris asal AS yang akan menyeludupkan 31 anak-anak Haiti melalui perbatasan negara Republik Dominika.

Menteri Sosial Haiti, Yves Christallin mengatakan, selain ketiga misionaris itu, dua orang pastor di Haiti dan di Atlanta terlibat dalam rencana penyelundupan anak-anak Haiti tersebut. Kelompok itu berada di bawah organisasi "Haitian Orphan Rescue Mission".

Menurut Christallin, puluhan anak-anak Haiti yang akan diseludupkkan berusia antara 2 bulan sampai 12 tahun, yang diambil dari berbagai wilayah di Haiti. "Ini merupakan kes penculikan bukan adopsi," kata Christallin menolak dalih kelompok misionaris itu, yang mengaku telah menyelamatkan anak-anak tersebut dari pusat-pusat asuhan yang rosak akibat gempa bumi dan ingin membawa mereka ke tempat penampungan sementara.


sumber

2 comments:

Muhammad said...

Assalamu Ala Man ittaba'a' al-Huda

Lebih menggerunkan lagi jika pengambilan kanak-kanak itu hanya untuk mengambil organ-organ dalaman kanak-kanak itu untuk dijual dipasaran gelap.

Pacifist said...

memang tidak dpt dinafikan,misionaris kristian sentiasa mengambil kesempatan atas kesusahan org lain.pertolongan mereka bersebab,mereka mengharapkan balasan.itu sebab sy berharap NGO Islam lebih proaktif jika berlaku sesuatu musibah di negara umat Islam.