Sunday, December 30, 2018

Siapa kata PAS rasis dan anti agama?

Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Sabah hari ini menyangkal dakwaan sesetengan pihak yang membuat tuduhan sesuka hati mengatakan PAS parti rasis.
Saya seorang yang beragama Kristian dan telah menjadi ahli DHPP sejak tahun 2012. Saya telah membantu PAS Sabah dalam gerak kerja pilihan raya ke-13 dan ke-14.
Saya menjadi ahli dalam PAS ini dengan kesedaran dan secara sukarela apabila melihat semua pimpinan dan negeri yang pernah diperintah oleh PAS tidak pernah terlibat dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.
Saya, walaupun berbeza agama dengan mereka, langsung mereka tidak pernah menyuruh saya memeluk Islam. Malah saya berbangga dengan semua ahli PAS kerana mereka mempunyai akhlak sangat baik.
Dalam mana-mana program yang mereka adakan, sembahyang mereka tidak pernah lupakan.
Malah PAS Sabah bersama-sama dengan DHPP Sabah pernah menganjurkan Sambutan Pesta Kaamatan dengan cara yang sangat harmoni. Dalam program tersebut kami memperagakan pakaian pelbagai kaum di Sabah.
Saya dengan ikhlas hati mengatakan sangat berbangga berada di bawah organisasi PAS dan saya berdoa supaya saya kekal dalam parti ini.
Saya beranggapan PAS merupakan parti masa depan yang sepatutnya menjadi pemerintah Malaysia. Hanya orang yang tidak kenal dengan PAS secara dekat sahaja yang akan membuat tuduhan melulu kepada PAS dan Presiden PAS.

SATAIL MAJUNGKAT adalah Pengerusi, Dewan Himpunan Penyokong PAS Sabah.
https://www.malaysiakini.com/letters/458007

No comments: